Moje kucharzenie vol. 1 - sałatka z gyrosem

Jak już niektóre z Was wiedzą, nawiązałam współpracę z producentem przypraw - firmą Marsyl.


Bardzo dziękuję za tak ogromne pudło, w środku z przyprawami, deską do krojenia i drewnianymi sztućcami. Lubię gotować, aż oczka mi się świeciły, jak zobaczyłam, co jest w środku!

W Biedronce, oprócz kosmetyków, kupiłam kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić sałatkę z gyrosem, w której głównym składnikiem jest... Przyprawa do gyrosa firmy Marsyl!

Aby przygotować tę pyszną i pożywną sałatkę, musimy:
 1. Pokroić w kostkę jedną podwójną pierś z kurczaka i posypać przyprawą do gyrosa Marsyl.
 2. Usmażyć na 2 łyżkach oleju, osuszyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na dnie średniej wielkości miski.
3. Dodać 3 średniej wielkości ogórki kiszone, pokrojone w kostkę.
4. Dodać puszkę kukurydzy konserwowej.
5. Zalać wszystko keczupem (ja używam pikantnego Kotlina).
6. Dodać pokrojoną w kostkę dużą cebulę.
7. Dodać pół główki małej kapusty pekińskiej, porwanej lub posiekanej w kostkę.
8. Zalać wszystko sosem czosnkowym, zrobionym z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek słodkiej śmietany, 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionego solą, pieprzem i solą czosnkową.

Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby wszystko się "przegryzło".

SMACZNEGO!! ;)


24 komentarze:

  1. Mniaaaam :)aż chcę się ją zjeść :) Na pewno w najbliższym czasie ją zrobię :p

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie to wygląda.. aż ślinka cieknie!!! http://mama-laurki-testuje.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka z gyrosem jest moją najukochańszą z wszystkich sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ta sałatke:) a ja własnie skoncźyłam robic danie z kurczakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm wygląda pysznie :) chyba sama zrobię gyrosa w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię trochę inaczej sałatkę Gyros, ale mimo wszystko fajną alternatywę przedstawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczne, prześlij troszkę przez kabelki;))

    OdpowiedzUsuń
  8. WIęc ja robię tak...
    smażę mięso w przyprawach do gyrosa, kapustę pekińską kroję, dodaję trochę kukurydzy z puszki i ok. 10 oliwek zielonych drobno krojonych (mają silny smak, więc dużo ich nie dodaję). Sos robię TZATZIKI - możesz go kupić w większości sklepów: wsypuję zawartość torebki tego sosu do 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany :) i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba poczułam, że jestem głodna! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Je również robię troszkę inaczej, ale Twoja wygląda pysznie ;) Zawsze dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek na którąś z warstw i zamiast sosu czosnkowego - majonez wymieszany z ketchupem, z tym, że moja domowa wersja to wymieszanie wszystkiego razem - łatwiej się je ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam tę sałatkę, czesto ją robię - jest naprawdę smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. moja ulubiona sałatka - robię troszkę inaczej, ale smak ten sam ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm moja ukochana sałatka <3 Ja robię bardzo podobnie, jednak składniki układam w innej kolejności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam tą sałatke!! smaka mi zrobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak jak byłam wtedy to zgarnęłam ostatnie pudełko które było zaklejone i nie rozerwane, a tak chyba z 10 takich leżało ;/

    OdpowiedzUsuń
  16. Jej, jak to pysznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychaaa! Przez Ciebie głodna się zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz! Każdy czytam i na każdy staram się odpowiedzieć :)

AddThis